Το έργο της αποτύπωσης του χώρου των επιχειρήσεων που παράγουν ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό στην Ελλάδα, παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα στο ΥΝΑΝΠ, η εταιρία DNV-GL Hellas S.A. O Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
«Η Ελλάδα έχει πιστοποιημένες και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας μικρές επιχειρήσεις, που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, ανταγωνιστικά για ναυτιλιακές και ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες. Εμείς σαν ΥΝΑΝΠ, είμαστε σε ανοιχτό διάλογο μαζί τους και είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Ένας τρόπος είναι και αυτή η πρωτοβουλία. Να γίνει η χαρτογράφηση κα μετά να δώσουμε αυτό το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα που, τολμώ να πω, ότι είναι ένα από αυτά που πραγματικά θα πιάσουν τόπο. Συζητάμε για μια χρηματοδότηση περίπου 25 εκατομμυρίων για μεμονωμένες επιχειρήσεις και περίπου άλλα τόσα για συνεργατικά σχήματα.
Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι έχουμε ζητήσει από τους Έλληνες εφοπλιστές, ειδικότερα αυτούς που κατασκευάζουν πλοία στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στην Κορέα, να συμπεριλάβουν οι χώρες αυτές στη λίστα των προμηθευτών των ναυπηγείων, αυτές τις ελληνικές εταιρίες. Το θέμα αυτό το έχω θέσει και στους πρεσβευτές των χωρών αυτών, αλλά και στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΙΜΟ που έγινε πρόσφατα, το έθεσα σε συναντήσεις που είχα, στους Υπουργούς Ναυτιλίας της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αλλά και μαζί με τον πρωθυπουργό θέσαμε το ζήτημα στον πρωθυπουργό της Κορέας, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας. Και όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει σε κρίσιμα ζητήματα τον εφοπλισμό, ας ρίξει κι ένα βλέμμα ο εφοπλισμός σε αυτά τα ζητήματα. Δεν χάνει τίποτα αν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Διότι κάθε φορά που συζητάω το θέμα με αυτές τις χώρες, μου λένε ότι από την πλευρά τους υπάρχει διάθεση, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι εφοπλιστές. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται πάνω από 600 υπερσύγχρονα πλοία, ελληνικής πλοιοκτησίας, σε ναυπηγεία όλου του κόσμου. Άρα είναι ευκαιρία να στηρίξουν οι εφοπλιστές αυτή την υπόθεση, που αφορά την πατρίδα.
Πιστεύω με αυτούς τους τρόπους στηρίζουμε την ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων υψηλού επιπέδου, από πλευράς τεχνολογίας και βέβαια ανοίγουμε και έναν διάλογο με αυτές τις χώρες, για συμπαραγωγή τέτοιων προϊόντων με δικές τους επιχειρήσεις.
Ειλικρινά το λέω, έχω εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα της έρευνας. Είναι ένας πολύ δυναμικός τομέας που όσο κι αν τον ξέρεις, βλέπεις πράγματα και λες «μπράβο» σε αυτούς τους ανθρώπους. Βλέποντας τη μελέτη που έχει γίνει αισθάνεται κανείς ότι δεν είναι όλα μαύρα ούτε μίζερα, υπάρχει φαιά ουσία, υπάρχουν μυαλά και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό. Νομίζω πως εδώ υπάρχει μια εστία δραστηριοτήτων, που θεωρούμε ως πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να αναδείξουμε και να στηρίξουμε και αυτό θα κάνουμε. Και μέσα από αυτή τη μελέτη, η οποία θα σταλεί σε όλους τους εφοπλιστές, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να στηρίξουμε την ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Θέλουμε να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις και να τις ενισχύσουμε. Στόχος είναι να υπάρξουν και συνεργατικές δράσεις. Δηλαδή να φέρουμε σε επαφή τις εταιρίες αυτές με μεγαλύτερες, όπως σας είπα και πριν, και βεβαίως να έρθουν σε επαφή με τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Διότι όπως τονίστηκε στην έρευνα, οι άνθρωποι αυτοί μόνοι τους επενδύουν στην έρευνα, για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Είναι ένα ολόκληρο πλαίσιο που διαμορφώνεται με στόχο να έχουμε μια μεγαλύτερη, ποιοτικότερη και ανταγωνιστικότερη παραγωγή».
Σε επισύναψη αποστέλλονται ανακοίνωση με τα αποτελέσματα του έργου και το αρχείο Power Point που παρουσίασε η εταιρία.