Την Παρασκευή 21 Απριλίου οι τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο στον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης θα καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές. Το ζητούμενο για το σχήμα της P&Ο, που κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά, είναι αν θα αυξήσει το τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιώτης θα είναι πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Η αποσφράγιση των προσφορών του δεύτερου γύρου θα γίνει στα τέλη Απριλίου. Αν ακολουθήσει και ακόμη ένας γύρος, οι προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαΐου 2017. Μετά οθα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις πώλησης, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και απαιτείται έγκριση και από τη Βουλή.
Οι τρεις ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΘ είναι:
Η ICTSI
Η ICTSI έχει σημαντική παρουσία σε λιμάνια της Άπω Ανατολής και της Νοτίου Αμερικής. Στο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων διαχειρίζεται από το 2011 και για 30 χρόνια το λιμάνι της Ριέκα. To κροατικό λιμάνι είναι από τους ανταγωνιστές του λιμένα Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι στοχεύουν στους πελάτες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Dubai Ports
Η P&O είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό του 2008 για το ΣΕΜΠΟ μαζί με κοινοπραξία με την Άκτωρ Συμμετοχών και την Τράπεζα Πειραιώς. Προσέφερε τότε 68 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 468 εκατ. ευρώ. Το 2008 για την διαχείριση του 6ου μόνο προβλήτα του λιμανιού για 30 χρόνια έδωσε 536 εκατ. ευρώ. Στον υπό εξέλιξη διαγωνισό για τη διαχείριση συνόλου. Η Dubai Ports δραστηριοποιείται ακόμα σε δύο λιμάνια στο terminal Yarimca στον Μαρμαρά της Τουρκίας και στο λιμάνι της Κωστάντζας στη Ρουμανία, ενώ σε όλο τον κόσμο διαχειρίζεται 78 τερματικούς σταθμούς.
Η DIEP-Terminal Link-Belterra Το σχήμα αυτό αποτελείται απο το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners, απο εταιρεία του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η συμμετοχή του ανέρχεται στο 15%) και από την γαλλική Terminal Link, με συμμετοχή στο 34%.