Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιου, στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, οι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχοι Λ.Σ. Κλιάρης Θεόδωρος και Παρασκευάς Παναγιώτης, η λοιπή στρατιωτική ηγεσία και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γεωργόπουλος Νικόλαος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και δικαστικών αρχών του Πειραιά και της Ναυτιλιακής Κοινότητας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον χαιρετισμό του ανέφερε:
« “Όλβιος όστις της ιστορίης έσχε μάθησιν”. Με αυτά τα λόγια οι αρχαίοι περιέγραψαν την αξία της ιστορικής μνήμης. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Ένας λαός με όπλα την ορθοδοξία, τη δημοτική ποίηση και τους συνεχείς αγώνες αμφισβήτησης εκείνου του καθεστώτος, συντήρησε την εθνική του συνείδηση για να φτάσουμε στο 1814, όπου τρεις πατριώτες, βγαλμένοι από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού, αποφάσισαν να χτίσουν στην Οδησσό το πολύ μεγάλο όραμα. Και θα έχω τη μεγάλη τιμή, αυτή την 25η Μαρτίου, να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στην Οδησσό. Εκεί που συνελήφθη το μεγάλο όραμα, που ενέπνευσε συλλήβδην τον ελληνικό λαό για τη μεγάλη εθνεγερσία.
Οφείλουμε όμως μέσα από εκείνη αυτή την προσπάθεια να βγάλουμε συμπεράσματα κρίσιμα, ικανά και χρήσιμα. Γιατί παραλίγο εκείνη η μεγάλη σύλληψη, η μεγάλη έμπνευση, η μεγάλη υπέρβαση ενός μικρού λαού απέναντι σε μια τεράστια αυτοκρατορία, να χαθεί. Όχι γιατί ήταν τόσο ισχυρός ο αντίπαλος, αλλά ήταν τόσο δυνατή η αδυναμία της διχόνοιας.
Σήμερα και πάλι η πατρίδα βρίσκεται σε μια αναμέτρηση, πρώτα με τον εαυτό της. Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε ένα ιδιότυπο – οικονομικό, κατοχικό θα τολμούσα να πω, καθεστώς. Κι εδώ, η πατρίδα χρειάζεται από όλους μας, να βρούμε τον καλό μας εαυτό. Να βρούμε έναν κοινό τόπο, όλοι. Τουλάχιστον σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η υπέρβαση και η αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης, που ισοπεδώνει και επιχωματώνει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μας. Όπως είναι το προσφυγικό, για το οποίο δεν έχουμε καμία ευθύνη, ωστόσο καλούμεθα να σηκώσουμε το μεγάλο βάρος αυτού του παγκόσμιου τελικά προβλήματος, που λέγεται προσφυγικό.
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κατάσταση και σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να έχουμε κοινό τόπο. Μέσα από έναν δημοκρατικό πατριωτισμό που θα εμπνέει τις κινήσεις, τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες όλων μας. Οφείλουμε δηλαδή σήμερα, συλλογική μνήμη σε όλους εκείνους που με τη θυσία τους τίμησαν την ίδια την τιμή και ανύψωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να «ξύσουμε» λίγο τη μνήμη μας και να θυμηθούμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τον εαυτό μας, αφορούν τον τόπο, την πατρίδα, την κοινωνία και τελικά τα παιδιά μας».
Τον επετειακό λόγο της ημέρας, εκφώνησε ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΣΟΥΛΟΣ Δημήτριος.