Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στον Πειραιά.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα την αναγόρευση του κ. Δημητριάδη – Ευγενίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο που προσφέρει σταθερά εδώ και δεκαετίες το Ίδρυμα Ευγενίδου στον τομέα της τεχνικής και ειδικότερα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός πως: «Η απόφαση αυτή υπήρξε ομόφωνη μεταξύ των μελών της Συγκλήτου», επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς η αποδοχή της πρότασής του αυτής από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.»
Η Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Καθηγήτρια Φανή Σακελλαριάδου, παρουσίασε στην ομιλία της εκτενώς το έργο του κ. Ευγενίδη, τόσο μέσω του Ιδρύματος, όσο και μέσω του Ομίλου Ευγενίδη.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, έχοντας μία άκρως επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, διακρίνεται επίσης για τη σημαντική και πολυετή κοινωνική του προσφορά στους τομείς της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού, από την θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου.»
Ιδιαίτερη μνεία επίσης έκανε στο έργο του Ιδρύματος Ευγενίδου στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας: «Επί σειρά ετών καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας. Το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη ναυτιλία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα πνευματικής αριστείας του Ιδρύματος.»
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών θέλοντας να τιμήσει τον κ. Δημητριάδη – Ευγενίδη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τη σημαντική κοινωνική προσφορά του αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιώς την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, τίτλος που θεωρείται ως η ύψιστη τιμητική πανεπιστημιακή διάκριση.»
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χλωμούδης, σε δήλωσή του επισήμανε τα εξής:
«Με την αναγόρευση του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δεν αναγνωρίζουμε ούτε αξιολογούμε την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία του. Διακρίνουμε την μεγάλη και πολυετή κοινωνική προσφορά του στους χώρους της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού.
Αποτελεί την ψυχή του ιστορικού Ιδρύματος Ευγενίδου. Λειτουργεί ως πραγματικός Πολίτης Έλληνας. Δεν σταματά στην προώθηση της ευεργεσίας, αλλά ενθαρρύνει την καινοτομία, την εκπαίδευση και την έρευνα από όπου προκύψουν σχετικές ιδέες και σκέψεις.
Αντιλαμβάνεται ότι η εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής προκύπτει από την εκπαίδευση και γενικότερα από τη διαρκή μόρφωση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνδράμει και ταυτοχρόνως ως οργανικός διανοούμενος, συμβάλλει στη θεμελίωση της ενίσχυσης της πνευματικής διάκρισης και της αριστείας στη χώρα μας.
Το προοδευτικό του πνεύμα, η κοινωνική του ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός, το πάθος και η διορατικότητά του πρέπει να μας εμπνέουν και να αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία μας.
Στη χώρα μας έχουμε απόλυτη ανάγκη αναγνώρισης και ανάδειξης προσωπικοτήτων όπως αυτή του κου Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη.»
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – ΕΥΓΕΝΙΔΗ
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για την ξεχωριστή τιμή να με αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορά του.
Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, μέλος του οποίου είμαι και εγώ πλέον, εδώ και δεκαετίες παράγει αθόρυβα και μεθοδικά ικανά στελέχη που επανδρώνουν με επιτυχία την σύγχρονη ναυτιλιακή επιχείρηση.
Η Ναυτιλία των Ελλήνων, η πρώτη στον κόσμο, απαιτεί στελέχη σωστά εκπαιδευμένα, επαρκώς καταρτισμένα και με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Ο 21ος αιώνας δημιουργεί στην αγορά εργασίας νέες απαιτήσεις που προϋποθέτουν παραπάνω γνώσεις και κυρίως περισσότερες δεξιότητες, τις οποίες φέρνουν μαζί τους οι σύγχρονες τεχνολογίες.
Πολλοί πτυχιούχοι δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Η κρίση και η ανεργία επιτείνουν το πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ανταγωνισμός, ειδικά από την Άπω Ανατολή, επηρεάζει βαθιά τη Ναυτιλία των Ελλήνων, τόσο στην θάλασσα, όσο και σε επίπεδο στελεχών στην ξηρά.
Συνεπώς, η ναυτιλιακή και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να επαναπροσδιορισθούν οι απαιτήσεις σε γνωστικά αντικείμενα και δεξιότητες για τους εργαζόμενους στη Ναυτιλία των Ελλήνων.
Οι νέες τεχνολογίες και η σχεδόν υβριδική σχέση πλοίου-γραφείου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να έχουμε επαρκώς καταρτισμένα στελέχη σε όλο το εύρος και σε όλα τα επίπεδα της Ναυτιλίας μας.»