Στην ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Η Εφαρμοσμένη Καινοτομία στον Κύκλο του Νερού. Καλές πρακτικές στην επεξεργασία και διαχείριση του πόσιμου νερού των αφαλατώσεων και των υγρών αποβλήτων», η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 3/3 και διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσης Aquatherm, έκανε σύντομη παρέμβαση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο Υφυπουργός, αφού χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας, τόνισε την σημασία διεξαγωγής τέτοιων εκθέσεων στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες. Η μετάβαση του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στην εποχή των νέων τεχνολογιών και των συνεργειών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και η διαμόρφωση μιας υπεύθυνης επιχειρησιακής κουλτούρας, μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τα οποία, κατά κύριο λόγο, θα έχει όφελος η ίδια η κοινωνία και η χώρα.
Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης του νερού, το θέμα της ημερίδας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που έχει στην αρμοδιότητά του την ευθύνη για την εγκατάσταση και λειτουργία των αφαλατώσεων στα νησιά του Αιγαίου, ανέφερε πως ιδιαίτερα, για τα μικρά νησιά, το πρόβλημα της υδρευτικής αυτονομίας, είναι κομβικό καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση στα νησιά, τα καθιστά μέρη μειωμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και δημιουργεί για τους κατοίκους τους ένα περιβάλλον άνισων συνθηκών διαβίωσης.
Ο στόχος του Υπουργείου, όπως εξήγησε, είναι να καταστούν τα νησιά του Αιγαίου, σε πρώτη φάση, αυτόνομα στο ζήτημα του νερού. Από αυτή την Κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά, δεν θα επιτραπεί για ακόμη περισσότερο η συνέχιση της νοσηρής κατάστασης, που κάποιοι για χρόνια ονόμαζαν ως λύση, αυτή της μεταφοράς νερού στα νησιά με καράβια.
Όπως εξήγησε, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, άμεσος σκοπός του Υπουργείου είναι ο απρόσκοπτος εφοδιασμός όλων των «άνυδρων» νησιών με πόσιμο νερό έως και την ολοκλήρωση των έργων εγκατάστασης και λειτουργίας αφαλατώσεων σε αυτά (Κίμωλος, Κατάπολα, Λειψοί, Πάτμος, Ι.Μ. Πανορμίτη, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο).
Ήδη έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε, η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού και Δονούσα. Αυτές οι μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχει σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία.
Ακόμη, τόνισε πως πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση εγκατάστασης -λειτουργίας και συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά Πάτμου και Αρκιών.
Τέλος, για τα υπόλοιπα «άνυδρα» νησιά, εξήγησε πως η διαδικασία εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης είναι σε εξέλιξη με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ΠΕΠ, ΕΟΧ) και Π.Δ.Ε. ώστε να φέρουμε, όπως είπε, σε πέρας τον στρατηγικό μας στόχο για πλήρη υδατική αυτονομία των νησιών μας.
Άξια αναφοράς, σημείωσε, είναι και η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την προώθηση, άμεσα, νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στη χρήση φορητών μονάδων Αφαλάτωσης που στόχο έχει την ταχεία ολοκλήρωση των ενεργειών υδροδότησης των «άνυδρων» νησιών προσπερνώντας το πρόβλημα των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά μας.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της πολιτείας να προσφέρει τις προϋποθέσεις εκείνες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και στήριξης των προσπαθειών ανάπτυξης των ίδιων των νησιών.
«Το γεγονός ότι η υπάρχουσα προσφερόμενη τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της επεξεργασίας του νερού, συναντά την πολιτική μας βούληση για διασφάλιση πλήρους υδατικής αυτονομίας στα νησιά μας, μου δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών μας και να ανατρέψουμε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας», είπε χαρακτηριστικά κατά το κλείσιμο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.