Στο ΣΚΑΙ και στην Πρώτη Γραμμή με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου ήταν καλεσμένος σήμερα (05/04/17) ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέλυσε τις νησιωτικές πολιτικές που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και έχουν φέρει αλλαγές στα νησιά και στη ζωή των κατοίκων. Σχολίασε, ακόμη την πορεία της διαπραγμάτευσης και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Πλήρωση θέσεων γιατρών στα νησιά
«Το επίπεδο της Υγείας των νησιών δεν είναι καλό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα νησιά είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως. Εμείς δίνουμε μάχη για να βελτιωθεί η κατάσταση και μπορώ να πω ότι αρκετά νησιά, αυτή τη στιγμή, έχουν τη βασική υγειονομική κάλυψη. Παράδειγμα αυτού είναι ότι στην Τήλο, που υπήρχαν προβλήματα με την απουσία γιατρού, αυτή τη στιγμή το νησί έχει μόνιμο γιατρό. Στην Κάσο, που υπήρχε μόνο ένας γιατρός, τώρα εξυπηρετεί και αγροτικός ιατρός που ανέλαβε υπηρεσία στο νησί.
Στην Ψέριμο και στους Αρκιούς που δεν πήγαινε ποτέ γιατρός ως τώρα, όπως ανακοινώσαμε, άρχισε από χθες να πηγαίνει στρατιωτικός γιατρός, μια φορά την βδομάδα. Τον γιατρό ανέλαβε να μεταφέρει πλοίο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι κατόπιν συνεργασίας των Υπουργείων Υγείας, Αμύνης και Ναυτιλίας. Φυσικά και στόχος μας είναι να υπάρξει στρατιωτικός αγροτικός ιατρός σε καθημερινή βάση στα νησιά αυτά, αλλά ακόμη και έτσι, πιστεύω ότι είναι μια βελτίωση σε σχέση με την παντελή απουσία παροχής υπηρεσιών υγείας των κατοίκων στον τόπο τους».
«Το κύριο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας των νησιών, είναι ότι ενώ προκηρύσσονται θέσεις γιατρών, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αυτές. Γιατί δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον; Γιατί ποτέ, ως τώρα, οι γιατροί δεν είχαν κάποιο βαθμολογικό κίνητρο που να κάνει τα νησιά θελκτικά. Εμείς νομοθετήσαμε ειδική διάταξη που τους δίνει πενταπλάσια μόρια. Γιατί ποτέ ως τώρα δεν είχαν κάποιο οικονομικό κίνητρο. Εμείς δώσαμε 400 ευρώ επίδομα στους αγροτικούς ιατρούς που θα υπηρετήσουν σε κάποιο νησί και 450 ευρώ, επιπλέον, δίνει η Περιφέρεια».
Υδροδοτική ενίσχυση των νησιών
«Το ζήτημα της λειτουργίας των αφαλατώσεων στα νησιά είναι ζωτικής σημασίας. Στην Λέρο λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης. Ήδη στην Πάτμο και στους Αρκιούς έχει εγκατασταθεί η μονάδα. Στο Καστελόριζο είμαστε κοντά στον ορισμό αναδόχου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης. Στους Λειψούς ολοκληρώνονται οι μελέτες του έργου. Ενώ για την Κίμωλο έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης».
Για την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τα μη συνδεδεμένα νησιά. Ο κανονισμός που υπάρχει για την ευστάθεια του δικτύου ορίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από 20% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολο της ισχύος ενός νησιού .Επομένως η διασύνδεση των νησιών, δεν θα βοηθήσει μόνο στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα και σταθερότερη ποσότητα ρεύματος, θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατανοώντας λοιπόν αυτήν την κατάσταση, πριν από λίγες μέρες είχα την δυνατότητα να συζητήσω με το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στη διασύνδεση των νησιών- τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 και αναφορικά με τα νησιά των Κυκλάδων. Συμφωνήσαμε, ακόμη, ότι πρέπει αυτό το σχέδιο να επεκταθεί και προς τα Δωδεκάνησα, παρόλο που είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί και σε μεγάλα βάθη».
Για την αξιολόγηση και τα μέτρα που θα χρειαστούν
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν γίνεται από βίτσιο. Γίνεται γιατί αυτή η Κυβέρνηση αντιστέκεται στις παράλογες απαιτήσεις και διαπραγματεύεται».
«Δεν είναι σε θετική κατεύθυνση η μείωση του αφορολόγητου, γιατί δημιουργεί πρόβλημα στα χαμηλά εισοδήματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που έχω εκφράσει πολλές φορές. Αν όμως αυτή η μείωση συνοδευτεί, παράλληλα και με μείωση εμμέσων φόρων, νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα, στην τσέπη του συνταξιούχου και του μισθωτού, των χαμηλών δηλαδή κοινωνικά στρωμάτων, θα είναι μηδενικό. Το μέτρο αυτό δε θα επιφέρει ούτε κόστος, ούτε όφελος κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό».
«Για μας, κάθε φορά, το ερώτημα είναι ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από τα όποια μέτρα αναγκαζόμαστε να πάρουμε. Προσπάθειά μας, στην εφαρμογή των πολιτικών, είναι να κερδίσουν τα χαμηλά εισοδήματα και σε αυτό το γνώμονα κινείται η διαπραγματευτική μας γραμμή».
Για την στελέχωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
«Η αλήθεια είναι ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τουλάχιστον στα Ανατολικά σύνορα της χώρας, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πληρότητα. Και είναι η πρώτη φορά που μπορεί κάποιος να την διαπιστώσει στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές».
«Όμως η πληρότητα αυτή έχει να κάνει με τα προηγούμενα οργανογράμματα, το οποία είχανε διαμορφωθεί στα χρόνια του μνημονίου. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή χρειάζεται ενίσχυση. Ήδη έχουμε πάρει μια σειρά επιλαχόντων, οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε και άλλη σειρά επιλαχόντων, γιατί ουσιαστικά αυτό θα ανατρέψει οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία. Είμαστε σε συζήτηση προκειμένου να ορίσουμε μια ακόμη διαγωνιστική διαδικασία για περίπου τριακόσιους Λιμενοφύλακες».