Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα επικαιρότητας αλλά και για τις νησιωτικές πολιτικές της Κυβέρνησης, έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σήμερα Τετάρτη 14/4/17.
Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις με φόντο το περιστατικό στη νήσο Ρω
«Αυτό που αναδείχθηκε μετά το περιστατικό στη Ρω- ένα επεισόδιο που δεν κρίνω ως μείζον- είναι ότι οι ελληνικές δυνάμεις απέδειξαν ετοιμότητα και ψυχραιμία».
«Σκοπός μας, σαν χώρα, είναι να αποτελέσουμε για την ευρύτερη περιοχή, δύναμη σταθερότητας και ειρήνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εδαφική μας ακεραιότητα. Λειτουργούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Το δόγμα μας είναι αμυντικό και δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση. Θέλομε να ζούμε αρμονικά με τους γείτονες μας και να διατηρήσουμε την καλή σχέση που έχουν οι δύο λαοί».
«Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφάλειας, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, το οποίο, για τον τουρισμό, αναμένεται ευοίωνο, αφού οι αφίξεις υπολογίζονται να καταγράψουν επιπλέον αύξηση έως και πάνω από 20%».
Προσφυγικό- Μεταναστευτικό ζήτημα
«Με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Συρίας, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών ροών. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πιθανότητας, πρέπει, από τη μια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας και από την άλλη εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες επανεγκατάστασης αλλά και αυτές των επιστροφών, εννοείται μέσω των νόμιμων οδών, έτσι όπως περιγράφονται στη Συμφωνία».
«Πρόσφατα ζήσαμε ένα τραγικό ατύχημα έξω από το Αγαθονήσι που ανάμεσα στα θύματα ήταν παιδιά. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία, από τις κοινωνίες των νησιών, ούτε όμως και από τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο. Τα στελέχη του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχουν αποδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του Σώματος, δίνουν καθημερινά μάχη για να σώσουν ζωές και παράλληλα επιτηρούν τα σύνορά μας. Όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα πληρώματα των σκαφών ΛΣ- ΕΛΑΚΤ που τρέχουν σε κάθε περιστατικό να συνδράμουν, όπως και στους ντόπιους ψαράδες και αυτοδύτες που συμβάλλουν κάθε φορά εθελοντικά για να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».
Μεταφορικό Ισοδύναμο
«Πρόσφατα, ένας φίλος, μου θύμισε ότι στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974 υπήρχε αναφορά για ισοδυνάμωση του μεταφορικού κόστους των νησιωτικών περιοχών αλλά και για εφαρμογή νησιωτικών περιοχών. Αρκετά, λοιπόν χρόνια μετά, εμείς κάνουμε πράξη νησιωτικές πολιτικές και εφαρμόζουμε μέτρα που οι νησιώτες διεκδικούσαν όλα αυτά τα χρόνια».
«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι η εξίσωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων και νησιωτών επιβατών από και προς τα νησιά και στόχο έχει την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ισότιμη μετακίνηση των κατοίκων των νησιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει το ίδιο κόστος μεταφοράς, είτε αυτό αφορά χερσαία μεταφορά, είτε θαλάσσια μεταφορά. Μιλάμε και για μεταφορά εμπορευμάτων και προσώπων και πρέπει να είναι το κόστος που πληρώνει ο νησιώτης είτε μεταφέρεται με πλοίο, είτε μεταφέρει τα προϊόντα του που θα καταναλώσει στο νησί, είτε από τον Πειραιά προς το νησί, ή και αντιστρόφως. Λέμε λοιπόν ότι θα πληρώνει ο πολίτης το κόστος του εισιτηρίου και η διαφορά στο τίμημα που είναι το επιπλέον από μια χερσαία μεταφορά θα την παίρνει στη τσέπη του».
Εναλλακτικές μορφές ενέργειες για τα νησιά
«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στα μικρά νησιά- μας και δεν έχουν μεγάλες παραγωγές ενέργειας-. Τα μικρά νησιά, άλλωστε είναι ιδανικοί χώροι για την εφαρμογή διάφορων τεχνολογιών μικρής κλίμακας και καινοτομικών δράσεων (test bets)».
«Από τη συνεργασία μας με το ΥΠΕΝ, μπορώ να ξέρω ότι γίνεται προσπάθεια, μέσω ειδικών προγραμμάτων της ΕΕ, να εφαρμοστούν, στα μικρά νησιά, νέες τεχνολογίες, που θα ενισχύσουν τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία. Στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα γίνει στην Ρόδο στις αρχές της άλλης εβδομάδας, θα πρέπει να αναμένουμε σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σταθάκη για το θέμα της ενέργειας στα νησιά μας».
«Προσωπικά, αν και θεωρώ δύσκολο να ξεφύγουμε εντελώς από τη χρήση της θερμικής παραγωγής ενέργειας, πιστεύω ότι ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Αναφορικά με τα νησιά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε η ενέργεια που θα παραχθεί να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού και όχι να προορίζεται για βιομηχανική χρήση, γιατί έτσι μιλάμε για εγκατάσταση μεγάλων μονάδων που θα ανατρέψουν τις περιβαλλοντικές ισορροπίες και θα βλάψουν το τοπίο, σε έναν περιορισμένο τόπο, όπως είναι ένα μικρό νησί».
Στόχοι της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα- Συνεργασίες
«Η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, οριστική και χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Όλες οι χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια διένυσαν μια περίοδο επιτήρησης. Το ίδιο θα γίνει και για τη χώρα μας, ενώ οι λεπτομέρειες για αυτήν περίοδο θα συζητηθούν στα επόμενα Eurogroups. Δεν αναμένουμε νέα μέτρα γιατί δε θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης».
«Δεν είμαστε αρνητικοί σε διάλογο, πάνω όμως σε συγκεκριμένες γραμμές. Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα και προφανώς δεν μπορούμε να συζητήσουμε με στελέχη κομμάτων που φέρονται να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Επίσης, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με έναν χώρο, όπως το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αφού ξεκαθαρίσει τις εκλεκτικές συγγένειες που έχουν κάποια προβεβλημένα στελέχη του, με στελέχη της Ν.Δ. τα οποία εκφράζουν ξεκάθαρα ακροδεξιές θέσεις».