Ο ναυτιλιακός δικηγόρος Γεώργιος Λ. Δανιόλος και ο εφοπλιστής Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος είναι οι νέοι Εισακτέοι στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Οι δύο ιστορικές προσωπικότητες αποκαλύφθηκαν ως οι Εισακτέοι για το 2016 μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο 600 καλεσμένων σε μία ιδιαίτερη Εκδήλωση Εισαγωγής & Δείπνου που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Γεώργιος Λ.Δανιόλος (1903-1994)
Ο Γεώργιος Λεωνίδα Δανιόλος ήταν ένας εξέχων ναυτιλιακός δικηγόρος και επί μακρόν νομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο ρόλος του επί πολλές δεκαετίες σε πολλά σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τα Ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα αναγνωρίσθηκε στην δεκαετία 1980 με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης.
Στην διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο καταγόμενος εξ Άνδρου υπηρέτησε την ναυτιλία και το εμπορικό δίκαιο, εκπροσωπώντας πολλούς Έλληνες εφοπλιστές καθώς επίσης τράπεζες, ασφάλειες και P&I Clubs.
Είχε συμμετάσχει το 1943 στις προετοιμασίες για την αγορά των 100 πλοίων Liberty από Έλληνες πλοιοκτήτες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το 1945, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση το 1953 του νομικού πλαισίου το οποίο εφαρμόζεται ακόμα σήμερα για την αγορά, την χρηματοδότηση και την νηολόγηση πλοίων υπό την Ελληνική σημαία.
Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος (1866-1963)
Ο Νικόλαος Διονυσίου Λυκιαρδόπουλος καταγόμενος από την Κεφαλλονιά πήγε στην θάλασσα σε πολύ μικρή ηλικία, και έγινε καπετάνιος στα 28 του. Ποτέ δεν έχασε την βαθειά κατανόησή του για τους ναυτικούς αλλά απήλαυσε μία μακρά και λαμπρή καριέρα σαν εφοπλιστής η οποία εκτάθηκε σε πολλές δεκαετίες και σε δύο παγκόσμιους πολέμους οι οποίοι δύο φορές αποδεκάτισαν τον στόλο του.
Ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων της Ελληνικής ναυτιλίας στις παραγγελίες νεότευκτων ατμόπλοιων και ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων που παρήγγειλαν δεξαμενόπλοια.
Ήταν από τους πρώτους που συνέβαλλαν στην δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και στα 1950 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης, μία θέση που κράτησε ως τα 1960 όταν έκλεισε τα 94.
Ο κ. Λυκιαρδόπουλος ήταν ευρέως θαυμαστός για την ταπεινότητά του και για την σοφία του. Στα επιχειρηματικά του επιτεύγματα περιλαμβάνονται επίσης μη ναυτιλιακές επιχειρήσεις όπως η δημιουργία της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Ασφαλιστικής Ελλάδας, και έναν σημαντικό μύλο χαρτιού στο Αιγαίο. Στις πολλές στιγμές της φιλανθρωπίας του περιλαμβάνεται η ναύλωση ενός πλοίου το 1916 για να μεταφέρει φαγητό στα χειμαζόμενα Ιόνια νησιά και αφιέρωσε τον εαυτό του μεταγενέστερα στην ανοικοδόμηση της Κεφαλλονιάς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953.
Στους Εισακτέους για το 2016 θα γίνουν εκτενείς αναφορές με ολοκληρωμένες βιογραφίες και άλλα μέσα στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας, το οποίο βρίσκεται στο: www.greekshippinghalloffame.org
Η ψηφοφορία για τους Εισακτέους λαμβάνει χώρα ετησίως και είναι ανοιχτή στα μέλη της Ακαδημίας του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία προς το παρόν αριθμεί περί τα 300 μέλη. Η ακεραιότητα του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα επιβλέπονται από την διεθνή εταιρία ελεγκτών, την Deloitte.
Ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε για να επικοινωνήσει σε ένα ευρύτερο κοινό την συναρπαστική ιστορία της Ελληνικής ναυτιλίας, το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας αποτίει φόρο τιμής από το 2007 σε ηγετικές προσωπικότητες από την ιστορία της Ελληνικής ναυτιλίας.
Με τον Γεώργιο Λ. Δανιόλο και τον Νικόλαο Δ. Λυκιαρδόπουλο, τον Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας τώρα αριθμεί 26 ξεχωριστές προσωπικότητες του ναυτιλιακού κόσμου.