Πρόγραμμα «μαμούθ» στην κοινωνική αλληλεγγύη και σε έργα κοινής ωφέλειας σχεδιάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές για την τριετία 2016 – 2018 και για το λόγο αυτό κατάρτισαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε πέντε τομείς: στη σίτιση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στη ναυτική εκπαίδευση και σε έργα δημοσίου ενδιαφέροντος. Η ενασχόληση των εφοπλιστών για κοινωνικά έργα είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Οι πρωτοπόροι Βαρβάκης, Ροδοκανάκης, Βεργωτής άφησαν πλούσιο έργο που συνεχίζουν τα ιδρύματα του Ευγένιου Ευγενίδη, Σταύρου Νιάρχου, Αριστοτέλη Ωνάση, Γιάννη Λάτση, των Κουλουκουντή – Ρεθύμνη. Ακολούθησαν η ίδρυση των ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος» από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, το «Αικατερίνη Λασκαρίδη» από τον Πάνο και Θάνο Λασκαρίδη που σήμερα διαδραματίζουν σημαντικό έργο στον πολιτισμό και στη ναυτική εκπαίδευση. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονίων ώθησαν το συλλογικό όργανο του ελληνικού εφοπλισμού, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να δημιουργήσει μια Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς, την Συν-Ένωσι με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη, αλλά, να επισκευάζουν τα κτίρια των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, να προμηθεύουν με διάφορα οχήματα τις δημόσιες υπηρεσίες και να παρέχουν υλικοτεχνική υποδομή σε πνευματικά ιδρύματα και οργανισμούς που ασχολούνται με την υγεία και τα παιδιά.
Μέλος της Συν – ένωσις γίνεσαι με την προϋπόθεση να συμμετέχεις με μια ετήσια συνδρομή 2.000 ευρώ. Βέβαια, παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχεις και με την απλή διάδοση των σκοπών της, αλλά και να γίνεις μέγας ευεργέτης, αφού προηγουμένως αποδεχθείς την χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος ύψους άνω των 300.000 ευρώ. Το μικρότερο πρόγραμμα στήριξης είναι των 10.000 ευρώ με το οποίο μπορεί κάποιος για ένα έτος να εξασφαλίζει τη σίτιση 15 απόρων οικογενειών με ανήλικα παιδιά, βασικές προμήθειες ή θέρμανση σε τρεις φορείς που περιθάλπουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δωρεάν ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις 220 κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε 4 Δημόσιες εκπαιδευτικές μονάδες.
Επίσης, μπορείς να γίνεις Μεγάλος Αρωγός με το ποσό από 100.000 ευρώ μέχρι 199.999 ευρώ, Μεγάλος Υποστηρικτής με το ποσό από 30.000 ευρώ μέχρι 49.999 ευρώ, Ευεργέτης με το ποσό από 200.000 μέχρι 299.999 ευρώ, Αρωγός από 50.000 μέχρι και 99.999 ευρώ και Υποστηρικτής από 10.000 μέχρι 29.999 ευρώ. Οι εντασσόμενοι στις παραπάνω κατηγορίες αναλαμβάνουν την δέσμευση ότι θα τα ποσά θα καταβάλλονται κάθε χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος, δηλαδή από το 2016 έως το 2018.
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης στην πρόσφατη γενική συνέλευση των εφοπλιστών αναφέρθηκε «στο πολυδιάστατο έργο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης που υλοποιήθηκε την προηγούμενη τριετία χάρη στην γενναιόδωρη οικονομική συμβολή των μελών της Ένωσής μας και όχι μόνο» και πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι «ένα έργο που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία και πολιτεία και που οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στην εθνική οικονομία επιβάλλουν να συνεχισθεί». Ο κ. Θ. Βενιάμης τόνισε στη συνέλευση ότι με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Ε. ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 η Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού» και με διακριτικό τίτλο «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» που αποτελεί πια το όχημα της ναυτιλιακής κοινότητας για την υλοποίηση έργων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωφελών δράσεων μεγάλης εμβέλειας. Ήδη, στη Συν-Ενωση, πέρα από τα 32 ιδρυτικά μέλη της, έχουν προσχωρήσει πολλά νέα μέλη από τον εφοπλισμό αλλά και την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα και με την οικονομική τους συνδρομή διαμορφώνεται ένα πλάνο πολύπλευρων δράσεων. Μάλιστα, απηύθυνε και έκκληση προς τους Έλληνες εφοπλιστές επισημαίνοντας ότι «θέλω να ζητήσω προσωπικά να αγκαλιάσουμε όλοι μας θερμά αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί όλοι μαζί οφείλουμε να την προβάλλουμε στους συναδέλφους μας και στους συνεργάτες μας στη λειτουργική αλυσίδα της ναυτιλιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η νέα εταιρεία να έχει τους οικονομικούς πόρους να μπορέσει να αναπτύξει ένα πράγματι δημιουργικό και ωφέλιμο έργο, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας μας και των συμπολιτών μας» και κατέληξε τονίζοντας ότι εξάλλου η ναυτιλιακή μας οικογένεια, όπως αποδεικνύουν έμπρακτα η παράδοσή μας και τα έργα ευποιίας του εφοπλισμού, θεωρεί ηθικό καθήκον της να προσφέρει στη γενέτειρά της.
Στο πλαίσιο της προώθησης της νέας κοινωνικής εταιρείας εξεδόθη και εταιρική μπροσούρα με το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς «Συνεχίζουμε-Στηρίζουμε», η οποία εγκαινίασε τη δράση της Συν-Ένωσις για την τριετία 2016–2018.
Πριν μερικές ημέρες, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, υπό την διπλή ιδιότητα του Προέδρου της ΕΕΕ και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανέφερε ότι «μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη γενέτειρά μας και τους συμπολίτες μας και θα έχουμε, μαζί με την μεγάλη ηθική ικανοποίηση της προσφοράς, την τιμή να αποτελούμε για την κοινωνία, αλλά και για τα παιδιά μας, ένα υψηλό πρότυπο υπεύθυνου πολίτη, επιχειρηματία αλλά κυρίως ανθρώπου».
Εξάλλου, η κυρία Μελίνα Τραυλού, γραμματέας της Συν – ένωσις
κάλεσε την ναυτιλιακή κοινότητα να συμμετέχει στο νέο προσκλητήριο συλλογικής κοινωνικής δράσης και να ενδυναμώσει με την ενεργό συνδρομή της αυτό το σπουδαίο έργο για τον τόπο.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ΕΕΕ στο χρονικό διάστημα 2012 – 2015 ενισχύθηκαν 40.000 ωφελούμενοι από τους οποίους οι 22.500 ήταν ανήλικα παιδιά. Επίσης προσφέρθηκαν 8.500 τόνοι τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής σε 240.000 πακέτα σίτισης. Το 55% των πακέτων σίτισης μοιράστηκε σε οικογένειες στην Αττική και την Μακεδονία, το 30% σε οικογένειες στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τα Νησιά του Αιγαίου και το 15% σε οικογένειες στη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.
Επισημαίνεται ότι η Συν –ένωσις διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων τα επτά μέλη είναι ex officio τα μέλη του εκάστοτε προεδρείου της ΕΕΕ.