Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο παραχώρησε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2018, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.
Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι κέρδισαν τη συλλογική τους σύμβαση εργασίας με αύξηση 2% αναδρομικά από 1/1/2018 και μέχρι τέλους του έτους. Κατά συνέπεια η όποια άλλη διεκδίκηση και μάλιστα με αφετηρία το 2% θα αφορά την επόμενη χρονιά.»
Ερωτηθείς για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει στο χώρο της Ναυτιλίας υπογράμμισε: «Ένας από τους στόχους του υπουργείου είναι η διαφανής, η νόμιμη, η αποτελεσματική ανάπτυξη της ναυτιλίας. Η θάλασσα παρέχει φοβερές δυνατότητες ανάπτυξης και παρουσίας στο χώρος της οικονομίας με δυναμικότατο συντελεστή. Η ναυτιλία ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει συμμετοχή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη. Μέλημα μας είναι να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια προκειμένου να έχουμε μια αναπτυγμένη ναυτιλία, βεβαιότατα με σταθερή αναφορά πάντοτε και στους ίδιους τους εργαζομένους.»
Σχολιάζοντας το νέο νόμο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο δήλωσε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη ρύθμιση, που η Αριστερά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστικό ρόλο το υπουργείο ναυτιλίας προώθησε και επιτέλους έγινε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτό θα σημάνει ανακούφιση για τους κατοίκους των νησιών, για την εμπορευματική κίνηση, για την επικοινωνία τους με την υπόλοιπη Ελλάδα, και βεβαίως θα στηρίξει και τις οικονομίες στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας.»
Ερωτηθείς για την προγραμματική σύγκλιση του χώρου της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η παρουσία σημαντικών προσώπων, στελεχών, από το χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας στην κυβέρνηση, με τον ανασχηματισμό, αποτελεί την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα για την δημιουργία του προοδευτικού πόλου στη χώρα. Οι συγκλίσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν ιδιαίτερα μέσα στην ίδια την κοινωνία. Με το δεδομένο ότι η ηγεσία για παράδειγμα του ΚΙΝΑΛ ή και άλλων δυνάμεων που αυτοαναφέρονται στην Κεντροαριστερά είναι μία άρνηση στείρα η οποία δεν έχει καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι ομιλούν. Για παράδειγμα θέτει ως προϋπόθεση για την πολιτική εξέλιξη το ΚΙΝΑΛ «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πάει από εκεί που ήρθε». Από πού ήρθε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε εδώ στην κυβέρνηση, δεν πλειοψήφισε στην ελληνική κοινωνία, στη βάση μιας ιδεολογίας με συγκεκριμένη πολιτική και αγώνες, που όλα τα προηγούμενα χρόνια και στο πλαίσιο της ιδεολογίας του, προώθησε;
Επομένως η αναφορά «να πάει από εκεί που ήρθε» σημαίνει όχι μόνο μία στείρα άρνηση, αλλά κι έναν προσανατολισμό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τα αυτοαναφερόμενα, συγκεκριμένα από το ΚΙΝΑΛ ως δήθεν προτάγματά του για τη σοσιαλδημοκρατία και άλλα σχετικά. Όμως ο προοδευτικός πόλος, οι συγκλίσεις με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, μπορεί να γίνει, και προωθείται αυτή η διαδικασία, μέσα στην ίδια την κοινωνία. Οι κοινωνικές δυνάμεις είναι εκείνες οι οποίες στη βάση και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών μπορούν να προωθήσουν αυτή τη σύγκλιση και τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, με την έννοια ότι τα πράγματα είναι πια καθαρά: Στη χώρα μας διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και πολλές φορές και με ακροδεξιές επιλογές και από την άλλη ένας προοδευτικός πόλος. Και το ζητούμενο είναι ποιος πόλος θα είναι εκείνος ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα στην προοδευτική πολιτική και στην προοδευτική αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που έχουν αναδειχτεί. Όχι μόνο στα τεράστια και συγκλονιστικά αρνητικά μεγέθη στη διάρκεια της οκτάχρονης περιόδου των μνημονίων, αλλά σε όλα εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν προοδευτικά, προκειμένου η ίδια η κοινωνία να είναι πρωταγωνίστρια σ’ αυτή την πολιτική.»
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Βορίδη περί θεσμικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης ώστε να μην επανέλθει η Αριστερά στην εξουσία, ο κ. Κουβέλης σημείωσε : «Είναι αναφορές επιεικώς απαράδεκτες και όσοι αναφέρονται στην Κεντροαριστερά, εάν συντάσσονται με επιλογές σαν αυτές του κ. Μητσοτάκη, όπως του εισηγείται και τον προτρέπει ο κ. Βορίδης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουν σχέση με αυτό που λέμε ουσιαστική, αν θέλετε, σοσιαλδημοκρατική πολιτική.»
Ερωτηθείς για σχόλια στελεχών της ΝΔ ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, κρινόμενος από τη Δικαιοσύνη, καταδικάζεται όταν κυβερνά η Ν.Δ, ενώ αθωώνεται σε δεύτερο βαθμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Αυτά αγγίζουν τα όρια της πολιτικής αστειότητας, με την έννοια ότι από τη μια μεριά η ΝΔ αναφέρεται και επικαλείται την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και από την άλλη θέλει χρονικά να ταυτίσει τις δικαστικές αποφάσεις με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το “αυτόφωρο”, πρέπει να σας πω ότι είναι διαδικασία που προβλέπεται από τον ίδιο το νόμο. Άλλωστε ο κ. Βαξεβάνης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σε άλλες περιπτώσεις, οδηγήθηκε στο δικαστήριο, για να κριθεί και, εντέλει, να αθωωθεί. Όλα αυτά όμως είναι πολιτικές διαστρεβλώσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας αδυσώπητης αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία των προβλημάτων του τόπου και της κοινωνίας. Αντίθετα έχει σχέση με το να επιτεθούν στην Αριστερά, να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ , στην προσπάθειά τους “να την στείλουν από εκεί που ήρθε”, όπως είπε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.»