Ευρεία σύσκεψη για τη νησιωτικότητα συγκάλεσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Λιμενικού Συστήματος, που είναι σε εξέλιξη, με την καταγραφή όλων των λιμανιών της χώρας, των χαρακτηριστικών και των αναγκών τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει ζητήσει από όλους τους φορείς διαχείρισης των λιμανιών προτάσεις για μικρά έργα (ύψους μέχρι 100.000 ευρώ) που χρειάζονται να γίνουν στα λιμάνια, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να αλλάξει η καθημερινή κίνηση πολιτών και επισκεπτών στο λιμάνι. Ωστόσο έχει ήδη λάβει απαντήσεις από 100 φορείς λιμένων για έργα συνολικού κόστους 18 εκατομμυρίων. Στο μέτρο που οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν ζητήθηκε η συνδρομή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συμφωνήθηκε να γίνει μία ιεράρχηση των αναγκαίων έργων ανά λιμάνι, με βάση και την ωριμότητά τους, και το θέμα να συζητηθεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη, ώστε να μην διατεθούν πόροι που δεν θα αξιοποιηθούν. Επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταχθούν οι νησιωτικοί λιμένες στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)», σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών στην Βαλέτα (Μάλτα), ώστε να γίνει πράξη η εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιοχές που έχουν αυξημένο κόστος ζωής. Ο κ. Καματερός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κατηγοριοποίηση των νησιών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ώστε να γίνεται μια ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήδη από το 2015 έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που απορρέουν από αυτή ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είναι θετική στην κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε συντονισμό με την ΕΟΚΕ, την Επιτροπή των Περιφερειών, τους Ευρωβουλευτές και τα νησιωτικά επιμελητήρια ώστε να αποτυπωθεί στα σχετικά κείμενα/οδηγίες η ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά, όπως και σε αποφάσεις Συμβουλίων Υπουργών για να τύχουν της απαραίτητης χρηματοδότησης που απαιτεί η κοινωνική και εδαφική συνοχή. Τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό momentum υπέρ της νησιωτικότητας, ωστόσο επιβάλλεται να τίθενται συνεχώς διεκδικήσεις. Έτσι εξετάζεται η ένταξη των νησιών στις κρατικές ενισχύσεις για μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων ζωτικής σημασίας, όπως και η σύσταση ταμείου εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης. Το άμεσο ζητούμενο είναι να οργανωθεί ένα λειτουργικό σύστημα μεταφορών που θα εξισορροπεί το υπερβολικά αυξημένο κόστος ανεφοδιασμού των νησιωτικών περιοχών.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νησιωτικότητα και οι ορεινές περιοχές μπορούν να ενταχτούν στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων νέων χρηματοδοτήσεων, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη να βρεθούν κονδύλια για να αποκατασταθεί η σίτιση των σπουδαστών σε όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, η οποία κόπηκε το 2013. Όπως είπε πρόκειται για νέα παιδιά, από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, που έχουν υποστεί αδικίες. Είναι ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αφορά 4.500 σπουδαστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σε ΑΕΝ νησιωτικών περιοχών.