Την απουσία της Ελλάδας από την πολύ σημαντική διεθνή διάσκεψη «Our Ocean» για θέματα περιβάλλοντος και θαλασσών που διεξήχθη στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Κατσαφάδος, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νησιωτικής Πολιτικής κι Εξωτερικών.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής, αφού επισημαίνει τη θεσμική και πολιτική υπο-εκπροσώπηση της χώρας στις εργασίες της διάσκεψης Our Ocean, ερωτά μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο δε συμμετείχε πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης, καθώς και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της διάσκεψης και των ανακοινώσεων των άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών που συμμετείχαν στα θέματα για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Όπως τονίζει ο κ. Κατσαφάδος, τα συναρμόδια Υπουργεία δεν εξέδωσαν καν μία σχετική ανακοίνωση για το θέμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνδιοργάνωνε τη διάσκεψη, έκανε ακριβώς το αντίθετο, με σειρά ανακοινώσεων τόσο τους τελευταίους μήνες όσο και τις ημέρες της διοργάνωσης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κώστας Κατσαφάδος αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με αυτά που την ενδιαφέρουν μικροπολιτικά και όχι με το μέλλον της χώρας και τα θέματα ουσίας. Με την απουσία της κυβέρνησης από τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης Our Ocean για το μέλλον των θαλασσών, καταλαβαίνουμε όλοι για μία ακόμη φορά, πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το περιβάλλον και τη θάλασσα. Ειδικά, όταν πριν λίγες ημέρες η χώρα μας γνώρισε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό. Και η υποκρισία της κυβέρνησης αναδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι βασικό θέμα της διάσκεψης ήταν η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη για να εκπροσωπεί τη χώρα. Δεν ξέρει και δε θέλει να μάθει τι χρειάζεται για να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των επόμενων γενεών.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κώστα Κατσαφάδου, έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με όλα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ από τη διεθνή διάσκεψη OUR OCEAN που διεξήχθη στη Μάλτα (ενδεικτικά: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΣΚΑΙ, Greenagenda, Independent, Bild, κλπ), η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της από ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την προστασία των θαλασσών και ευρύτερα του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν ως θαλάσσια χώρα, υπο-εκπροσωπήθηκε και έκανε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μία παρέμβαση κατώτερη των περιστάσεων. Σημειώνεται ότι, στη διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες Υπουργοί από χώρες τόσο της Ευρώπης, όσο και ολόκληρου του κόσμου, πολιτειακοί εκπρόσωποι (πρίγκηπες, αρχηγοί κρατών κλπ) Ευρωπαίοι Επίτροποι, επικεφαλής και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών, πολυεθνικών επιχειρήσεων και Μη Κυβερνητικών οργανώσεων. Σε μία διεθνή διάσκεψη με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση από όλον τον κόσμο, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε απλά από την Πρέσβη στη διοργανώτρια χώρα.
Για να καταδειχθεί το μέγεθος της αδιαφορίας της κυβέρνησης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συναρμόδια Υπουργεία δεν εξέδωσαν καν μία σχετική ανακοίνωση, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνδιοργάνωνε τη διάσκεψη, εξέδιδε ανακοινώσεις τόσο τους τελευταίους μήνες, όσο και τις ημέρες της διοργάνωσης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ούτε τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ) κάλυψαν τη διοργάνωση για να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.
Και όλα αυτά, υπό το πρίσμα της σημασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τη χώρα και της πρόσφατης περιβαλλοντικής καταστροφής από τη ρύπανση στο Σαρωνικό, για την οποία η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Γιατί δεν συμμετείχε στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης Our Ocean πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης;
– Με βάση ποια στάθμιση εθνικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων η κυβέρνηση αποφάσισε να εκπροσωπηθεί η χώρα από υπηρεσιακό στέλεχος;
– Ποιες συγκεκριμένες εργασίες μεγαλύτερης σπουδαιότητας κράτησαν – έναν έστω από – τους αρμόδιους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείες των συνερωτώμενων Υπουργείων, μακριά από μία τόσο σημαντική διάσκεψη;
– Ποιες συγκεκριμένες θέσεις εξέφρασε εκ μέρους της χώρας η Πρέσβης στη Μάλτα, από ποιο κυβερνητικό όργανο αποφασίστηκαν και ποιος είχε την ευθύνη συγγραφής τους;
– Έχει ενημερωθεί επισήμως η ελληνική κυβέρνηση για τα συμπεράσματα της διάσκεψης, για τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των άλλων χωρών και των διεθνών οργανισμών που μετείχαν στη διάσκεψη Our Ocean στη Μάλτα;
– Πως αξιολογεί η κυβέρνηση τη συμμετοχή της χώρας συνολικά στις εργασίες της διάσκεψης;