Η συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη στη REAL NEWS: «Η προσπάθειά μας είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νησιά μας με αυξημένο ΦΠΑ και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ευοδωθεί», δηλώνει στη Realnews και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «πολυνησία, με μεγάλες δυνατότητες». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλη τη συνταγματική θητεία, διότι η πολιτική της είναι παραγωγός σημαντικού έργου» και κάνει λόγο για «ακροδεξιούς υποβολείς» στη Ν.Δ., οι οποίοι αλλοιώνουν τις θέσεις που είχε η συντηρητική παράταξη τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν επιλέγει να στείλει στη φτώχεια τους κληρικούς», υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν τους εν ‘‘θρησκεία πατριώτες’’ και να τους διακρίνουν από τους ‘‘εχθρούς της εκκλησίας’’».
Ποια λιμάνια και με τι χρονοδιάγραμμα θα περιληφθούν στο καθεστώς των υποπαραχωρήσεων σε ιδιώτες;
Έως το τέλος Δεκεμβρίου, ίσως και αρχές Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή. Βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, θα υπάρξουν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για επιμέρους επενδύσεις στα διάφορα λιμάνια, ανάλογα με το τι προσφέρει το καθένα, όπως κρουαζιέρα, εμπορικό έργο, υγροποιημένο αέριο αλλά και άλλου περιεχομένου επενδύσεις. Υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών από πάρα πολλές πλευρές. Μιλάμε για δέκα λιμάνια: Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Λαυρίου, Πάτρας, Χαλκίδας και Κέρκυρας. Πρόκειται για επενδύσεις σημαντικού αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη χώρα.
Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε περισσότερα νησιά;
Η εισαγωγή του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας, διότι δεν είναι μόνο η μεταφορά προσώπων που το απολαμβάνουν, αλλά είναι και οι μεταφορές αγαθών και καυσίμων. Ήδη, όπως λειτούργησε μέχρι τώρα, έχει δείξει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα και αυτό μας οδηγεί στην επιλογή από 1/1/2019 να το γενικεύσουμε για όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αφορά τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, την κοινωνία συνολικότερα και αυτή περνά, σε σημαντικότατο βαθμό, μέσα και από τη νησιωτική Ελλάδα. Η χώρα μας είναι στην κυριολεξία πολυνησία, με μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ο ΦΠΑ θα παραμείνει χαμηλός στα νησιά που εξαιρέθηκαν λόγω του προσφυγικού;
Η προσπάθειά μας είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νησιά μας με αυξημένο ΦΠΑ και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ευοδωθεί.
Παροχές, ομιλίες σε γήπεδα, επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια. Πάμε για εκλογές στις αρχές της άνοιξης;
Όχι. Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι να πάμε σε εκλογές άμεσα, αλλά στον θεσμικά προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλη τη συνταγματική θητεία, διότι η πολιτική της είναι παραγωγός σημαντικού έργου. Έχουμε βγει από την εποπτεία των δανειστών και όλα αυτά τα οποία υλοποιούμε δεν είναι παροχολογία ενόψει των εκλογών. Πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ακριβώς για να ανακουφιστεί η κοινωνία, να αντιμετωπιστούν τα ρήγματα της οικονομίας και κυρίως να στηριχθούν αυτοί οι πολίτες που δεινοπάθησαν, στην κυριολεξία, κατά την οκτάχρονη εποπτεία των μνημονίων.
Αυτοί δεινοπάθησαν, όμως, και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς είδατε τις αντιδράσεις τους πριν από λίγες μέρες που βρεθήκατε μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κάλυμνο;
Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν, με δεδομένα όσα είχαν γίνει ήδη από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, με τις γνωστές της ενέργειες, να βάλει τα πράγματα σε μια ρότα, σε νέο δρόμο και αυτός κάθε μέρα αποδίδει με τα συγκεκριμένα θετικά μέτρα. Στην Κάλυμνο εγκαινιάσαμε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, ένα αίτημα της δωδεκανησιακής κοινωνίας εδώ και σαράντα χρόνια και λειτούργησε μέσα σε δέκα μήνες. Η υποδοχή ήταν, λοιπόν, πολύ θερμή. Ενα τεράστιο ακροατήριο, για τα δεδομένα της περιοχής, παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού και την τελετή.
Ως νομικός, πέρα από πολιτικός, πιστεύετε ότι οι πιο διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και κράτους είναι δυνατό να επιτευχθούν με ειρηνικό τρόπο;
Η διάταξη που προωθείται για αναθεώρηση από την πλευρά των βουλευτών της συμπολίτευσης, σε ό,τι έχει σχέση με την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας της Εκκλησίας, είναι πάρα πολύ θετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει σύγκρουση ή εξοβελισμό της Εκκλησίας, αλλά σαφήνεια των ρόλων Εκκλησίας και κράτους. Το ζήτημα, δε, της μισθοδοσίας των κληρικών πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί με ειλικρινή διάλογο. Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να στείλει στη φτώχεια τους κληρικούς, να τους στερήσει τους μισθούς τους ή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Κάποιοι εμπλέκουν το ζήτημα της μισθοδοσίας στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν αυτό που είναι και το κυρίως ζητούμενο, δηλαδή τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν τους εν «θρησκεία πατριώτες» και να τους διακρίνουν από τους «εχθρούς της εκκλησίας». Αυτά τα στερεότυπα δεν μας αφορούν.
Έχει τελειώσει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να ανταποκριθεί στο όραμα του προοδευτικού πόλου;
Εκτιμώ ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που αφορά την κοινωνία και τις δυνάμεις του μέσα σε αυτή. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια τελειωμένη υπόθεση, όμως. Δεν μιλάμε για δικομματισμό, αλλά για ύπαρξη δύο πόλων. Ο ένας είναι βαθιά νεοφιλελεύθερος, που ανοίγει δρόμο προς την ακροδεξιά, ο άλλος είναι ο προοδευτικός. Θα είναι μοιραίο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει τον πρώτο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνηση στελεχών βάσης και απλών ψηφοφόρων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς προς το κυβερνών κόμμα;
Το διαπιστώνω κάθε μέρα και περισσότερο. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σήμερα συγκρούονται οι δύο πολιτικές που λέγαμε πριν. Και πρέπει κανείς να τα αξιολογήσει όλα αυτά αναφερόμενος και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να δει και εκεί τι συμβαίνει.
Θεωρείτε ότι η Ν.Δ. έχει ακροδεξιές εκφάνσεις, όπως ισχυρίζονται άλλα στελέχη της κυβέρνησης;
Εκείνο το οποίο αξιολογώ ως ιδιαίτερα αρνητικό και επικίνδυνο γεγονός είναι ότι η ρητορική και οι βαθιά νεοφιλελεύθερες θέσεις της έχουν ακροδεξιούς υποβολείς. Αυτό διαμορφώνει στοιχεία αλλοίωσης, ακόμη και από τις θέσεις που αυτή η παράταξη έχει διαμορφώσει ως άποψη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θεωρώ ότι όλος αυτός ο κόσμος που αναφέρεται στη συντηρητική παράταξη είναι σύμμαχος της ακροδεξιάς. Όμως, η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. αφήνει τεράστιο εύρος για να αναπτυχθούν και ακροδεξιές απόψεις και να ασκήσουν επιρροή στην πολιτική της και να τη χειραγωγήσουν. Για αυτούς τους λόγους, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οφείλει να καταλάβει, εφόσον αυτοαναφέρεται και αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερά ή ως εκδοχή της Σοσιαλδημοκρατίας, ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και την προοδευτική πολιτική είναι υπαρκτή και πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση ως προς αυτή.