Οι απόψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος έχουν ως εξής:
Συμμετέχοντας στην τελευταία συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τον Οργανισμό ΥΝΑΝΠ την 28-04-17, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος αποτελώντας τον συνδικαλιστικό φορέα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκπροσωπεί τα μέλη όλων των βαθμίδων του Σώματος, καταθέσαμε τις θέσεις διαφωνίας στο εγχείρημα αλλοίωσης της δομής του Σώματος.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν μας έχουν απαντηθεί σοβαρά ερωτήματα όπως:
Ποιες οι δυσλειτουργίες που επιβάλουν επαναξιολόγηση του υφιστάμενου Οργανισμού;
Ποια τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστούν;
Σε τι αποβλέπει το όλο εγχείρημα;
Συναινεί η πολιτική μας ηγεσία στην προοπτική αυτή;
Έχοντας ως φρέσκια την επίγευση του νέου Οργανισμού του ΥΝΑΝΠ (ΠΔ 103/2014) και τις απώλειες αλλά και τα κενά που έχουν διαπιστωθεί είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις προθέσεις των εμπνευστών μιας διαδικασίας που σε κάθε περίπτωση ως Λιμενικούς θα μας βρει πιο λίγους τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Εδώ και δέκα σχεδόν έτη οι πειραματισμοί με το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή καθώς σε μία σύγχρονη Ελλάδα που η Ναυτιλία αποτελεί την κινητήριο δύναμη και η ασφάλεια της χώρας – η προστασία του πολίτη αποτελούν το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα θεωρείται αδιανόητο, η αξιολόγηση να μην είναι ταυτόσημη με την αξιοποίηση.
Στο πλαίσιο κάθε μορφής αξιοποίησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως ζωτικό όργανο του ΥΝΑΝΠ θα πρέπει να αξιολογηθούν τα εξής:
Επί σχεδόν ένα αιώνα το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή υπηρετεί παραδειγματικά την Ναυτιλία και παράλληλα αποτελεί την κορωνίδα ασφάλειας και προστασίας όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και μιας σύγχρονης Ευρώπης που διαμορφώνει την ταυτότητας της στο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εξελιγμένων χωρών.
Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, επιμορφώνονται ή μετεκπαιδεύονται με υπηρεσιακή μέριμνα, επί των διοικητικών τους καθηκόντων. Επομένως, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, πέραν από τη στρατιωτική τους ιδιότητα η οποία καθορίζει μόνον τη μεταξύ τους ιεραρχική σχέση, διαθέτουν τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ορθή και υπεύθυνη λειτουργία του συνόλου των διοικητικών δομών τις οποίες στελεχώνουν.
Η διαφαινόμενη προσπάθεια σταδιακής αποστρατικοποίησης υπηρεσιών που στελεχώνονται από Λιμενικούς (ΔΘΣ, ΔΠΝ, ΔΝΕΡ, ΔΕΚΝ, ΔΕΠ) σε μία τριετή προοπτική δεν μας αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ότι στόχος δεν είναι μόνο οι θέση του προϊστάμενου κάθε κλάδου και η αντικατάσταση του με πολιτικό αλλά η τελική απώλεια των οργανικών θέσεων για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κάθε βαθμίδας.
Συμμετέχοντας σε μία «δημοκρατική» διαδικασία όπου όλοι οι φορείς μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις θέσεις τους για ένα εκ των προτέρων, από ότι φαίνεται, προδικασμένο από την πλευρά σας αποτέλεσμα, καθίσταται σαφές ότι ως Ομοσπονδία θα έχουμε μία ξεκάθαρη στάση δυναμικά αντίθετη προς την προσπάθεια απώλειας οργανικών θέσεων.
Αφού τεθούν όλα τα δεδομένα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, θα εξεταστεί και η αντίδρασή μας, με σκοπό να υπερασπιστούμε το Σώμα που τόσα χρόνια μας προσφέρει εργασία και αξιοπρέπεια.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΑΝΗΣ Κωνσταντίνος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης